První dny s kotětem Péče strava a hygiena pro šťastný a zdravý start nového mazlíčka domů

Přivítali jste doma nové kotě? Chcete se dozvědět, jak zajistit, aby první dny byly co nejklidnější a nejšťastnější pro vás i vašeho chlupatého kamaráda? Naše praktické tipy na péči, správnou stravu, hygienu a základní výcvik vám pomohou zvládnout tento vzrušující čas bez stresu. Navštivte našeho průvodce pro klíčové rady od veterinářů!


  
Jan Novotný
8. 6. 2024 ▪ 17:13


První dny s novým přírůstkem: Co dělat?

Když si domů přinesete nové kotě, je to vzrušující čas plný radosti a očekávání. Avšak stejně tak důležité je vědět, jak správně o svého nového chlupatého kamaráda pečovat. Prvních pár dnů je pro koťata zásadní a správná péče může ovlivnit celý jejich budoucí život a zdraví.

První krok je zajistit, aby kotě mělo bezpečné a klidné místo, kde může odpočívat. Nové prostředí může být pro kotě stresující, proto je důležité mu poskytnout úkryt, kde se bude cítit v bezpečí. Můžete použít speciální pelíšky pro kočky nebo jen měkkou deku v klidném rohu místnosti.

Rovněž je třeba myslet na stravu. Kotě potřebuje speciální krmivo určené právě pro koťata, které obsahuje všechny potřebné živiny pro jejich růst a vývoj. Nové krmivo zavádějte postupně, aby si na něj kotě zvyklo a nedošlo k zažívacím potížím.

Základní zdravotní péče pro koťata

Po příchodu nového kotěte domů je důležité navštívit veterináře. První prohlídka zahrnuje kontrolu celkového zdravotního stavu, odčervení a očkování. Veterinář také zhodnotí, zda není potřeba další speciální péče, například kvůli parazitům nebo jiným zdravotním problémům.

Očkování je zásadní pro ochranu kotěte před nebezpečnými nemocemi. První očkování se obvykle provádí ve věku šesti až osmi týdnů, poté následují další dávky podle očkovacího plánu. Odčervení by mělo být také pravidelně prováděno, protože koťata jsou náchylná k napadení vnitřními parazity.

Dalším důležitým krokem je prevence proti blechám a klíšťatům. Existují různé produkty, jako jsou obojky, kapky nebo spreje, které zajišťují ochranu před těmito nepříjemnými parazity. Je důležité si vybrat produkt, který je bezpečný pro koťata.

Hygiena a výcvik: Klíče k úspěchu

Po zdravotní stránce je také důležitá správná hygiena. Koťata se učí chodit na kočičí toaletu poměrně rychle, pokud jí mají snadno přístupnou. Umístěte kočičí toaletu na klidné a snadno dostupné místo a ukazujte kotěti, kde to je. Můžete ho po probuzení nebo jídle dát do toalety, aby pochopilo, k čemu slouží.

Pravidelně čistěte kočičí toaletu, protože kočky jsou velmi čistotná zvířata a špinavá toaleta by je mohla od jejího používání odrazovat. Pro správnou hygienu srsti je dobré kotě pravidelně kartáčovat, zejména pokud máte koťata s dlouhou srstí.

Výcvik koťat by měl začít už od raného věku. I když se může zdát, že kočka si dělá, co chce, můžete ji naučit základním pravidlům chování. Například můžete učit kotě, aby nepoužívalo nábytek jako škrabadlo, tím, že mu poskytnete vhodné škrabadlo a při každém pokusu o poškrábání nábytku ho přemístíte na správné místo.

Koťata jsou hravá a zvědavá, a proto je důležité zajistit, aby měla dostatek hraček a podnětů pro zábavu. Hračky pro kočky, jako jsou míčky, myšky či interaktivní hračky, mohou pomoci udržet kotě aktivní a šťastné.


  

Mohlo by vás zajímat

Bezstarostné cestování s kočkou: Jak na to s přehledem‍

Plánujete cestování s kočkou? Připravte se na dobrodružství bez stresu! Projděte si náš detailní návod, jak naplánovat cestu, jaké vybavení zvolit a jak kočku na cestu trénovat.... Celý článek »

Nejlepší materiály pro kočičí pelíšky: Komfort a styl pro každý domov!

**Jak vybrat ideální kočičí pelíšek: Zvolte správný materiál, tvar a funkce** Hledáte pro svou kočku ten nejlepší pelíšek? Klíč je ve správném výběru materiálu, velikosti a... Celý článek »

Správné krmení kočky: Jak vybrat kvalitní krmivo a zajistit optimální výživu mazlíčka

Víte, jak vybrat správné krmivo pro kočku? Tento úkol není jen o návštěvě nejbližšího obchodu, ale zahrnuje pečlivé zohlednění faktorů jako věk, zdravotní stav a aktivita kočky.... Celý článek »

Pravidelné veterinární prohlídky vaší kočky zásadně prodlouží její život a zlepší kvalitu zdraví

Pravidelné veterinární kontroly jsou klíčem k dlouhému a zdravému životu vaší kočky. Nejsou jen prevencí vážných onemocnění jako je rakovina nebo cukrovka, ale také minimalizují... Celý článek »

Obranné kočky: Revoluce v ochraně domova - od myší na šňůrce k opravdovým strážcům bezpečnosti

Zapomeňte na nudné dovednosti, jako je používání kočičí toalety – obranné kočky se stávají novým trendem v oblasti domácí bezpečnosti! Věděli jste, že vaši mňoukající... Celý článek »





RSS

Copyright © 2024 ZveroSvet.cz
ikony od Icons8, fotografie z Unsplash